Günlük ihtiyaçlarımızı karşılamada önemli ve etkili bir yere sahip olan otomobiller aksaklık ya da arıza nedenlerinden dolayı çalışmayabiliyorlar.
Aracınızın çalışmamasının çeşitli nedenler sebep olur. Bunu bulmak biraz zor olsa da kontrol ederek ya da bir uzmandan yardım alarak nedenini bulabilirsiniz.
Aracınızın çalışmamasına sebep olan birden seçenek olabilir. Bunları sıralayacak olursak;
Akünün voltajı azaldığında ya da akünüz bittiğinde aracınız çalışmaz. Bu durumda akünüzü yenilemeli ya da şarj etmelisiniz.
Aracın ilk hareketini sağlamak için gücünü aküden alan marş motoru, çalışırken farklı bir ses çıkarıyor ya da her zamankinden farklı bir şekilde çalışma gösteriyorsa en hızlı şekilde bir ustadan destek almanız gerekir. Eğer kablo bağlantılarında kirlenme mevcut ise aracın çalışması mümkün olmaz. Kontrolleri aksatmamalısınız. Bu gibi durumlarda en yakın servis noktasından yardım almalısınız.
Aküye bağlı olan bağlantı kabloları gevşemiş ya da korozyon oluşmuş olabilir. Kontrolleri sağlayarak temizleme ya da kutup başlarını sıkma işlemi yapmalısınız.
Yakıt pompası, yakıt kesme anahtarı arızası ya da yakıt pompa arızası gibi arızalar meydana gelebilir. Uzmandan destek alarak daha büyük problemlerin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca aracınızda yakıt olmadığı zaman da aracınız çalışmaz. Eğer aracınızı stop ettirmeden önce bir tekleme belirtisi hissediyorsanız bu yeterli miktarda yakıt olmadığı anlamına gelir.
Krank kasnağını kullanarak kontrol sağlayabilirsiniz. Eğer çevrilmiyorsa motor kendini kilitlemiştir. Ayrıca motor yağı azaldıysa ya da yanlış bir yağ kullanıldıysa da aynı problemle karşılaşırsınız. Daha büyük bir sorunla karşılaşmamak için servis noktasından hizmet almalısınız.
Araçların çalışması ateşleme sistemi sayesinde gerçekleşir. Eğer araçların ateşleme sistemlerinde arıza mevcutsa araç yeteri kadar güç alamaz ve çalışmaz.
Yağmurlu havalarda aracınızla yolculuk yaptıysanız ve ıslak zeminde aracınız uzun süre bulunduysa, motor aksamında bulunan buji ve elektrik kabloları ıslanmış olabilir. Bu durumda aracınız çalışmaz.
İlk adım olarak eğer seyir halindeyken böyle bir problemle karşılaşırsanız emniyet şeridine çekmeli ve hızlı bir şekilde yol yardımı çağırmalısınız.
Dizel dışındaki içten yanmalı motorların tamamında yakıt-hava karışımını ateşlemek için buji bulunur. Bujileri en az 10.000 km’de bir değiştirerek motor arızalarının önüne geçebilirsiniz. Aracınız LPG’li ise benzinden gaza geçiş sırasında sorun yaşama sebebiniz; geçişlerin ısıya göre olmasından kaynaklanır. Enjektör ve ısı ayarında sorun olabilir. Bu da aracınızın stop etmesine neden olur.
Tüm çıkabilecek sorunlarda izlenecek yol, aracın düzenli bakımlarının yapılması olacaktır. Her parçası tek tek önemli olan araçlar, aksatıldığı zaman daha büyük sorunlar çıkarabilir. Bakımlarınızı düzenli yaptırmanızı umarak keyifli sürüşler dileriz! :)