Yemyeşil manzarasıyla Karadeniz Sahili, Türkiye'de ziyaret edilecek en iyi yerlerden biridir. Bu bölge, bir yanda denizle çevrili dar kıyı şeridini benek gibi saran köy kümeleri, diğer yanda sık ormanlarla kaplı engebeli dağlar ile ülkenin geri kalanından ayrı bir dünyadır.
Kıyı boyunca uzanan dolambaçlı yol, ülkenin en güzel manzaralı yollarından biridir ve bu da onu uzun yolculuklar için benzersiz bir deneyime dönüştürür.
Bölgenin turistik cazibe merkezi Sümela Manastırı'dır, ancak Karadeniz sahilleri, antik sur kalıntılarına sahip güzel liman kıyısı mezraları ve doğuda yemyeşil çay yetiştirilen tepeler ile dağ otlakları, bütün bir haftalık seyahat programı için fazlasıyla yeterlidir.
Karadeniz’deki en iyi turistik gezilecek yerler listemizle seyahatinizi planlayabilirsiniz.
Sümela Manastırı
Karadeniz’in en ünlü turistik cazibe merkezi, etrafını saran sarp kayalıklardan fışkırmış gibi görünen Sümela Manastırı'dır (resmi adı: Meryem Ana Manastırı).
Trabzon'un yaklaşık 70 kilometre güneyindeki Sümela'nın tarihi, Atinalı rahipler Barnabas ve Sophronios'un gelip burada küçük bir kilise kurdukları 4. yüzyıla kadar uzanıyor.
Sümela, Lozan Antlaşması koşulları altında Türkiye-Yunan Nüfus Mübadelesi kapsamında keşişlerin zorla götürüldüğü 1923 yılına kadar faal bir manastırdı.
Karadeniz Sahillerinde Yüzün ve Rahatlayın
Karadeniz kumsalları, Antalya ve Bodrum gibi sıcak noktalarla kıyaslanamayacak olsa da, sahil boyunca yapılan bir karayolu gezisini bölmek için rahat noktalardır.
Batıdan doğuya uzanan İğneada, Bulgaristan sınırının sadece 15 kilometre güneyinde, Türkiye'nin Karadeniz kıyısının en batı ucunda; görülmesi gereken yerlerden biridir.
Bembeyaz kumlu sahiller, özellikle şehrin sıcağından kaçmak için kolay bir hafta sonu kaçamağı arayan İstanbul ve Edirneliler olmak üzere yerel turistler için büyük bir çekim merkezidir.
Trabzon'daki Diğer Ayasofya'yı Görün
Hareketli Trabzon, kıyı boyunca uzanan Doğu Pontus Dağları'nın yükselen doruklarıyla çevrelenmiş büyük bir liman kentidir.
8. yüzyılda Yunan yerleşimciler tarafından kurulmuş ve kısa süre sonra İran ile Akdeniz arasındaki kervan ticaret yolunun bir parçası olarak gelişmiştir.
Başlıca turistik merkezi, İstanbul'daki Ayasofya'nın daha küçük adaşı olan Trabzon Ayasofya'dır. Trabzon'un versiyonu muhtemelen İmparator Aleksios Komnenos tarafından 1204'te Konstantinopolis'ten (İstanbul) Trabzon'a gelişinden hemen sonra yaptırılmıştır.
Uzungöl'ün Alp Manzarasına Günübirlik Gezi
Trabzon'un en popüler günübirlik gezi destinasyonlarından biri olan Uzungöl'ün dağ manzaraları, adeta Orta Avrupa'dan koparılmış gibi gözükür.
Dik, ormanlık dağ yamaçları arasında yer alan bu dağ gölü ve kıyı köyü, Karadeniz bölgesinin en ünlü manzaralarından biridir. Uzungöl, Trabzon'un 96 kilometre güneydoğusundadır.
Amasra'nın Tarihi Limanını Gezin
Karadeniz Sahili'nin açık ara en güzel liman kenti olan Amasra'nın eski şehir merkezi, denize inen dar sokaklar boyunca birbirine bitişik rengarenk evlerle doludur.Küçük limanın yanındaki Bizans kalesi başlıca turistik cazibe merkezidir, Amasra'nın Dereoğlu Sokak'taki küçük müzesinde ise iyi düzenlenmiş sergiler vardır.
Sinop'un Osmanlı Mimarisini Keşfedin
Büyüleyici ve kozmopolit Sinop, hem Türkiye'nin Karadeniz kıyısının en kuzey noktası hem de en iyi korunan limanıdır.
Tarih meraklıları, limanın aşağısındaki panoramik deniz manzaraları ile eski şehir surlarına tırmanmanın keyfini çıkarırken, bazı güzel ayakta kalan Osmanlı evlerinin bulunduğu kasaba sokakları fotoğrafçılar için rüya niteliğinde.
Sakarya Caddesi'ndeki eski hapishane binası da keşfedilmesi gereken büyüleyici bir tarihi yapıdır.
Karaca Mağarası'nı Gezin
Bu mağara ağı, Türkiye'nin en iyi ve en erişilebilir ağlarından biridir. Trabzon'dan 97 kilometre içeride, küçük Torul kasabası yakınında bulunan buradaki mağara sistemi; 107 metre boyunca uzanıyor. Tuhaf ve ürkütücü şekillerde oluşmuş devasa dikit ve sarkıtlarla dolu olsa da, bakımlı yürüyüş yolları ve mükemmel aydınlatma, ziyaretçilerin mağara oluşumlarını yakından görmelerini sağlıyor.
Mağara yerel olarak sağlık verici özellikleriyle de biliniyor ve yerel halk mağaradaki oksijen seviyelerinin hem astım hastaları hem de diğer solunum problemleri olanlar için faydalı olduğunu iddia ediyor.