Bir araçtaki hız göstergesi, önemli bir amaca hizmet eden basit ama kullanışlı ekipmanlardır. Sürücünün aracın hızını takip etmesini ve hız cezalarından kaçınmasını sağlar. Bunun dışında aracın kat ettiği kilometreyi veya kat ettiği mesafeyi de takip edebilirsiniz. Burada size farklı hız göstergesi türleri ve bunların çalışması hakkında rehberlik edeceğiz.
Mekanizmalarına göre iki ana hız göstergesi türü vardır.
Analog veya mekanik hız göstergesi
Dijital veya elektronik hız göstergesi
Analog veya mekanik araba hız göstergesi, bir iğne yardımıyla hızı gösterir. Dış mil veya dişli kutusu ile mekanik olarak bağlantılıdır. Hız göstergesi, birlikte çalışan ve daha hassas hız gösteren birden çok parçadan oluşur.
Bir arabanın hız göstergesi, temel fizik yasalarını kullanarak hızı ölçer. Tahrik mili, tekerleği ve bağlı hız göstergesi kablosunu döndürür. Bu hareket, hız kabının içindeki mıknatısı aynı yönde dönmeye zorlar. Mıknatısın dönüşü, hız kabını aynı hızda dönmeye zorlayan tork oluşturur. Ancak denge yayı, tam dönüşünü kısıtlamak için hız kabı ile birlikte takılır. Speedcup ile iliştirilmiş ibre kadran üzerinde hareket eder ve hızı gösterir.
Her araba hız göstergesi, bir arabanın kat ettiği mesafeyi ölçen bir kilometre sayacına bağlıdır.
Dahili bir kablo, bir hız göstergesi ve bir kilometre sayacı ekler.
Kablonun sonunda bir dişli vardır.
Bu dişli, varilleri hareket ettirmek için diğer dişlileri döndürür.
Variller 0'dan 9'a kadar sayılar içerir.
Her namlu, bir hız göstergesi döngüsü tamamlandığında diğer namluyu döndürecek şekilde düzenlenmiştir.
Elektronik sistemlere sahip modern araçlar, dijital bir hız göstergesine sahip olma eğilimindedir. Şaft ve araç hız göstergesi arasındaki mekanik bağlantıları hariç tutarak, sensörler ve çipler temelinde çalışır. Şu parçalardan oluşur: mıknatıs, manyetik sensörler, elektrik devresi, LCD ekran.
Mıknatıslar, karşı taraftaki manyetik sensörler ile dış mile bağlanır. Mıknatıslar sensörleri her geçtiğinde devrede bir elektrik darbesi üretilir. Devre bu darbeyi hıza çevirir ve LED ekranda gösterir. Tekerlek dönüş sayısı ölçüldüğünden, aynı zamanda kilometre sayacı okumasını da gösterebilir.
Mekanik hız göstergesi, daha yüksek kalibrasyona sahip eski versiyondur. Oysa otomobiller için dijital hız göstergesi, net görüntü nedeniyle daha uygun kabul edilir. Modern araçta her iki hız göstergesi de eşit derecede önemlidir.
Biz Hız Göstergesini MPH’den KPH’ye Değiştirebilir Misiniz?
Evet, kart bilgisayarı bilgilerini gösterdiği kümede dijital hıza değiştirebilirsiniz. iDrive ayarlarına gidin ve birimi km/h olarak değiştirin.
Artan Tekerlek Boyutu Hız Göstergesini Etkiler Mi?
Evet, gerçek hızdan daha düşük bir araç hızı gösterecektir. Tekerleğin daha büyük boyutundan dolayı çevresi artar ve devir başına orijinalinden daha fazla mesafe kat etmesine neden olur.