Araba lastiği satın almak kolay alabilir, zor olan ise doğru araba lastiğini seçmektir.
Yanlış araba lastiği seçimi yaparsanız, arabanızın performansını ve her türlü hava koşuluyla başa çıkma kabiliyetini azaltabilirsiniz.
Araba lastiklerinin genellikle her üç veya dört yılda bir değiştirilmesi gerektiğinden; en iyi araba lastiği hangisi ve sizin için en uygun araba lastiği hangisi öğrenmek için okumaya devam edin.
En iyi araba lastiği setini seçmek, saygın markalardan araba lastikleri seçmenin yanı sıra birçok önemli faktöre de bağlıdır. Aşağıda paylaştığımız araba lastiği seçme ipuçları, araç sahiplerinin oldukça işine yarayacak.
1. Sessiz ve konforlu lastikler seçin
Araç hareket halindeyken yayılan gürültü, sürücünün ruh halini ve yargısını etkileyebilir. Kötü ses yalıtımına sahip araçlarda, birçok kişinin araba lastiği seçerken önemsediği ilk faktör, gürültüyü azaltan düz lastiklerdir.
Tekerleklerin boyutu, lastik sırtı veya lastiklerin genişliği aracın gürültü seviyesini etkileyebilir. Bu nedenle, lastik seçerken bu faktörleri aklınızda bulundurun.
Aracın çekişini artırmaya yardımcı olmak için geniş lastiklerin kullanılmasıyla, ancak geniş sürtünme yüzeyi nedeniyle bu lastik, yol yüzeyinde kokpite kauçuk tokat sesi yaratacaktır. Bu nedenle, gürültü konusunda endişeleriniz varsa, mümkün olduğunca küçük genişlikte bir lastik seçmelisiniz.
2. Günlük seyahat koşullarına ve yol yüzeyine uygun araba lastikleri seçin
Günlük seyahat koşullarına ve yol yüzeyine uygun, rahat hareket edebilecek, güvenliği sağlayacak ve lastiğin ömrünü azaltmayacak araba lastikleri seçmelisiniz. Araziye bağlı olarak doğru lastikleri seçin:
Şehirde çok seyahat ederken: Büyük kaygan basınçlara dayanabilecek dayanıklı lastikler seçin.
Otoyolda çok seyahat ederken: İyi fren mesafesi, yüksek titreşim direnci ve iyi yol tutuşu olan lastikleri seçin.
Karmaşık arazide çok seyahat ederken: Kolay hareket için lastiğin yüzeyle temas alanını artırmak için geniş ön yüze sahip lastikleri seçin.
3. Doğru lastik boyutunu seçin
Eskisini değiştirmek için yeni bir lastik seçerken, lastik boyutuna dikkat edin. Bu parametrelerin tümü lastiğin yan duvarında görüntülenir. Doğru lastik boyutunu seçmek, aracın daha iyi çalışmasına yardımcı olarak gereksiz etkileri sınırlandırır.
Bununla birlikte, küçük bir not, lastik boyutunu keyfi olarak değiştirmemektir. Arabada kötü etkilere neden olur. Bu nedenle, üretici tarafından verilen spesifikasyonlara dikkatlice bakmalıyız. Veya daha emin olmak için uzmanlara veya satıcılara danışabilirsiniz.
4. Doğru yük ve hıza sahip lastikleri seçin
Her lastik tipinin kendi yük derecesi ve hız limiti vardır. Bu nedenle, doğru yük ve hızda doğru lastiği seçmek için araç operasyonunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Lastiğin ömrünü uzatmaya ve gürültüyü önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.
Lastiğin yanağına bakıldığında T, H, V, W, Y, Z gibi bir dizi harf görülebilir.... Bu harf dizisi, lastiğin maksimum hıza ulaşmasını sağlayan her bir hız seviyesini belirtir. "H" ile 240km/s, "T" ile 200km/s ve V, W, Y veya Z ile 239 - 299km/s arasında bir hız korunabilir.
5. Lastik ömrü
Lastik satın almayı seçerken lastik üretim yılı önemli bir faktördür. Üreticiler genellikle lastiğin yan duvarına üretim yılı hakkında bilgi yazdırır. Lastikler bir süre sonra eskir ve lastiklerin kalitesini düşürür.
Bu nedenle yeni lastik satın alırken çok uzun süredir üretilmiş lastikleri tercih etmemelisiniz. Lastiğin ömrünü etkilememek için lütfen geçtiğimiz yıl üretilmiş lastikleri tercih ediniz.
Ayrıca, üreticinin tavsiyelerine göre, kullanıcılar 50.000 kilometreden fazla seyahat ettiklerinde lastiklerini değiştirmelidir. Ancak güvenliği sağlamak için araç sahiplerinin 30.000 km yol yapacakları zaman araçlarını bakım ve onarım merkezlerine getirerek lastiklerini periyodik olarak kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Çünkü lastiklerin ömrü iklim, hava ve arazi koşulları gibi nesnel faktörlere bağlıdır.
6. Lastik özellikleri
Her farklı otomobil markası veya modeli kendine uygun lastiklere sahip olacaktır çünkü her tip, o tip lastiğe karşılık gelen özelliklere, avantajlara ve dezavantajlara sahip olacaktır.
İhtiyaçlarınıza bağlı olarak birçok özelliğe sahip her türlü lastiği satın alabilirsiniz, ancak aşağıdaki özelliklere dikkat edin:
Lastiğin taşıyabileceği yük
Fren yaparken aracın durma mesafesi
Yakıt tasarrufu desteği özelliğine sahip lastikler
Delinme durumunda güvenle kullanılıp kullanılamayacağı
7. Lastik markası
Son olarak lastiğin markası konusunda Bridgestone, Pirelli, Michelin, Goodyear gibi ünlü markaların lastiklerini öğrenmelisiniz çünkü bu markalar zaman içinde test edilmiş ve iyi bir lastik seti üretmek için yatırım şirketleri tarafından araştırılmış olmalarının yanı sıra birçok farklı arazi için uygundur.
İlk olarak, önerilen lastik ölçülerini bulmak için kullanıcı el kitabınıza veya sürücü kapısı sövesindeki levhaya bakın. Etiket şuna benzer: P215/60R16 94T.
Etiketin ilk kısmı olan P215/60R16, lastiğin genişlik ve çap gibi çeşitli boyut ölçümlerini ifade eder. 94, her bir lastiğin ne kadar ağırlığı kaldırabileceği olan yük endeksini gösterir. Son olarak, T, yük endeksine göre lastiğin maksimum hızı olan hız derecesidir.
Lastiğin boyut ölçümlerine uymanız gerekir, ancak yük endeksi ve hız derecesi ile daha yükseğe çıkmak için biraz esnekliğe sahipsiniz.
Çoğu araba lastiği üç ana tipe ayrılır: dört mevsim lastiği, yaz lastiği ve kış lastiği. Çoğu insan 4 mevsim lastikleri satın alır çünkü kış için bir set ve yaz için bir set satın almaktan daha kolay ve ucuzdur.
Dört mevsim otomobil lastikleri, iyi ve çok yönlü bir performans sunar, ancak diğer lastik türlerinin de avantajları vardır. Yaz lastikleri yol tutuşu ve kuru/ıslak frenleme sağlar, ancak karda çekiş gücü düşüktür. Buna karşılık, kış lastikleri olağanüstü kar çekişine sahiptir, ancak yalnızca temizlenmiş yollarda adil frenleme kabiliyetine sahiptir.
Lastik türleri söz konusu olduğunda, piyasada farklı türler vardır. Örneğin, dört mevsim lastikleri, yaz lastikleri, kış lastikleri, tur lastikleri ve daha fazlası var.
Şunu belirtmek önemlidir: Hangi tip lastiğe ihtiyacınız olduğu, sahip olduğunuz araç tipine ve tipik sürüş koşullarınıza bağlı olacaktır.
Bazı belirli araç türlerine ve ihtiyaç duyabilecekleri lastik türlerine daha yakından bakalım.
Bir sedan, minivan veya crossover arazi aracı kullanıyorsanız, lastikleriniz genellikle güvenilirlik ve konfor için yapılır. Bu araç sınıfları için bazı yaygın lastik türleri şunları içerir:
Dört mevsim lastikleri
Konforu en üst düzeye çıkaran dört mevsimlik bir tur lastiği alabilirsiniz. Dört mevsim lastikleri, otoyolda yumuşak sürüş koşulları yaratır ve her mevsim için iyi bir çekişe sahiptir, bu nedenle adı.
Tur lastikleri
Bu sınıf araçlar için kullanılabilecek bir diğer lastik türü de tur lastiğidir. Touring lastikleri, dört mevsim lastikleri gibi sorunsuz bir sürüş sağlamaya yardımcı olur ve duyarlı yol tutuşu gibi daha fazla performans artırıcı avantajlara sahiptir.
Touring lastikleri daha yüksek hız derecelerine sahip olma eğilimindedir, bu da lastiklerin sürücüye güvenlik ve kontrol sunmaya devam ederken daha yüksek hızlara dayanabileceği anlamına gelir. Genel olarak, tur lastikleri performansa yöneliktir.
Yaz lastikleri
Daha sıcak bir iklimde yaşıyorsanız veya daha sıcak havalar için performans lastiklerine ihtiyacınız varsa, yaz lastikleri sizin için uygun olabilir.
Yaz lastikleri, sıcak hava koşullarında en iyi şekilde çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve her mevsim için üretilmez. Kuru veya yağışlı hava gibi çeşitli durumlarda güçlü bir tutuşa ve duyarlı yol tutuşuna sahiptirler.
Performans lastikleri
Tur lastikleri daha çok performansa yönelik olsa da, gerçek performans lastikleriyle karıştırılmamalıdır.
Performans lastikleri tipik olarak tur lastiklerinden daha yüksek hız derecelerine sahiptir ancak aynı zamanda, özellikle yağışlı havalarda olmak üzere farklı hava koşullarında sizi desteklemek üzere tasarlanmıştır. Performans lastiklerindeki tasarım ve oluklar, her türlü hava koşulunda güvende kalmanıza yardımcı olmak için tutuşu artırarak çalışır.
Kamyon veya SUV gibi daha büyük bir aracınız varsa, normalde sürdüğünüz araziye dayanabilecek bir lastik istersiniz. Araç kullanımınıza, sürüş stilinize ve konumunuza bağlı olarak aşağıdakilerden birini düşünebilirsiniz:
Otoyol lastikleri
Kamyonlar ve SUV'lar daha ağır araçlardır. Otoyol lastikleri, aracın kütlesine rağmen yüksek hızlarda yumuşak ve dengeli bir sürüş sağlamaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Birçok otoyol lastiğinde, pürüzleri önlerken lastiklerin karşılaşabileceği aşınma ve yıpranmayı desteklemeye yardımcı olan sırt desenleri bulunur. Lastikler genellikle her mevsimde çekişi desteklemek üzere tasarlanmıştır.
Arazi lastikleri veya çamur arazi lastikleri
Araziye çıkmayı veya genellikle engebeli yüzeylerde sürmeyi seviyorsanız, arazi lastikleri bu ortamlarda konfor ve kolaylıkla gezinmenize yardımcı olabilir.
Arazi tipi lastikler, toprak, kum veya çakıl gibi arazide sürüş sırasında aracınızı destekleyen karmaşık sırt desenleriyle yapılır. Arazi lastikleri, arazide sürüş sırasında çeşitli sürüş koşullarıyla uğraşırken güvenlik sağlar.
Çamurlu veya daha az sert arazide arazi sürüşü için yapılmış, ancak diğer sürüş koşulları için mükemmel olmayan çamurlu arazi lastiklerini de düşünebilirsiniz.
Farklı tipte özel lastikler
Araç bakım kontrol listenizdeki bu özel lastikleri unutmayın:
Yedek lastikler
Yaygın bir diğer özel lastik de yedek lastiktir. Yedek lastikler, patlak bir lastiğiniz varsa zor durumda kalmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bazen donut yedekleri olarak anılan, onları ne kadar süreceği konusunda ve yalnızca belirli hızlarda sınırlı olan kompakt geçici yedek lastikler vardır. Örneğin, yedek lastikle saatte 50 mil hızla 50 mile kadar sürebilirsiniz.
Kış lastiği
Kış lastikleri ülkenin belirli bölgelerinde yaygın olabilir ve soğuk hava koşullarıyla başa çıkmak için tasarlanmıştır.
Kış lastikleri, kar gibi hava koşullarının üstesinden gelebilir ve genellikle çivili veya çivisizdir. Çivili kış lastikleri buzlu arazilerde yardımcı olabilir; ancak, belirli yollarda araç kullanmak yasa dışı olabilir, bu nedenle ülkenizin ulaşım departmanını veya motorlu taşıtlar departmanını kontrol edin.
Çivili olmayan veya çivisiz kış lastikleri de buz ve karla başa çıkabilir ve daha fazla yol ve ortamda kullanılabildikleri için genellikle daha popülerdir.