Enjeksiyon Nedir? Enjeksiyon Çeşitleri Nelerdir? Enjeksiyon Tamiri Nasıl Yapılır?

21/6/2022

“Araba enjeksiyonu nedir?” sorusunu daha önce duymuş olabilirsiniz, ancak yakıt enjeksiyonunun gerçek anlamını ve çeşitlerini biliyor musunuz? Motor enjeksiyon nedir, arabada enjeksiyon ne demek, enjeksiyon çeşitleri ve çok daha fazlasını bu rehberde bir araya getirdik.

 

Yakıt Enjektörü Nedir?

Yakıt enjektörü, doğru hava-yakıt karışımını hazırlamak için yakıtı motora enjekte etmek/püskürtmek ve dolayısıyla motora verimli yanma sağlayan elektronik kontrollü mekanik bir cihazdır.

 

Yakıt Enjektörü Nerede Bulunur?

Yakıt enjektörlerinin konumu, farklı motor tasarımları için farklılık gösterir, ancak genellikle motorun yanma odasının içinde bir uç ile motor kafasına monte edilirler.

 

Enjeksiyon Türleri Nelerdir?

Aracınızdaki farklı yakıt enjeksiyonu türleri nelerdir? Bu konu biraz temel motor anlayışı gerektirse de yardım etmek için buradayız. Daha yeni otomobillerde kullanılan yakıt enjeksiyonları dört temel türü içerir:

·        Gaz kelebeği gövdeli motor enjeksiyonu

·        Çok noktalı yakıt enjeksiyonu

·        Sıralı yakıt enjeksiyonu

·        Direkt enjeksiyon

 

Gaz Kelebeği Gövdeli Yakıt Enjeksiyonu Nedir?

Tek noktadan yakıt enjeksiyon olarak da bilinen bu sistem; yakıtın karıştırılması için tek bir yakıt enjektörü kullanır. Emme manifolduna girmeden önce yakıtı enjekte eden tek bir enjektöre sahiptir. Peki tek nokta enjeksiyon sistemi nasıl çalışır?

Motor kontrol ünitesi, farklı sensörlerden gelen girdileri alır ve enjeksiyon için sağlanacak yakıt miktarına karar verir.

Yakıt enjektörü yakıtı hava akımıyla karıştırmak için püskürtür; emme manifoldu ayrıca karışımı tüm silindirlere dağıtır.

 

Çok Noktalı Yakıt Enjeksiyonu Nedir?

Çok noktalı yakıt enjeksiyonu, emme portunun hemen dışında her silindire ayrı bir enjektör memesi tahsis eder, bu yüzden sisteme bazen port enjeksiyonu denir. Yakıt buharını emme ağzına bu kadar yakın çekmek, neredeyse tamamen silindire çekilmesini sağlar. Yakıtın emme manifoldunda yoğunlaşması veya toplanması olasılığını neredeyse ortadan kaldırır.

 

Sıralı Yakıt Enjeksiyonu Nedir?

Zamanlı enjeksiyon olarak da adlandırılan sıralı yakıt enjeksiyonu, çok noktalı enjeksiyon türüdür. Birden fazla enjektör kullanılmasına rağmen, hepsi yakıtlarını aynı anda veya gruplar halinde püskürtür. Sonuç olarak, motor rölantideyken yakıt 150 milisaniyeye kadar bir bağlantı noktasında "takılabilir". Sıralı yakıt enjeksiyonu, her bir enjektör memesini bağımsız olarak tetikler. Bujiler gibi zamanlamalı, yakıtı emme valfi açılmadan hemen önce veya açılırken püskürtürler.

 

Direkt Enjeksiyon Nedir?

Doğrudan enjeksiyon, yakıt enjeksiyon konseptini gidebildiği kadar ileri götürür, yakıtı doğrudan valfleri geçerek yanma odalarına enjekte eder.

Silindir ve pistonların şekli gibi şeyler; bağlantı noktası ve buji konumları; kıvılcımın zamanlaması, süresi ve yoğunluğu; ve silindir başına buji sayısı (birden fazla mümkündür) benzinli bir motorda yakıtın ne kadar eşit ve tam yanacağını etkiler. Doğrudan enjeksiyon, bu disiplinde düşük emisyonlu zayıf yanmalı motorlarda kullanılabilecek başka bir araçtır.

 

Enjeksiyon arızası nasıl anlaşılır?

Yakıt enjektörü, bir arabanın çok önemli bir parçasıdır. Yakıt pompasından yakıt alır ve aracınızın motorunu ateşlemek için optimum miktarda hava ile karıştırır. Yakıt pompası ile motor arasındaki tek temas noktası olan enjeksiyonların arızalandığını anlayabileceğiniz sinyalleri listeledik:

-         Motor Tekleme Yaparsa

Arızalı bir yakıt enjektörü, motordaki hava ve yakıt miktarı arasında bir dengesizlik yaratacaktır; bu da motorun teklemelerine neden olabilir.

-         Yakıt Verimliliğinde Ani Düşüş

Yakıt verimliliğindeki ani bir düşüş, arızalı bir yakıt enjektörünün büyük bir işaretidir. Bunun nedeni, yakıt enjektörünün motora gereken yakıttan daha fazlasını aktarabilmesidir.

-         Rölantideyken Titreşmeler

Rölanti devirlerinde olağandışı titreşimler de arızalı bir yakıt enjektörünün çok yaygın bir işaretidir. Motora giren yakıt miktarıyla ilgili uygun bir düzenleme olmadığından, rölantide daha yüksek titreşimler fark edebilirsiniz.

-         RPM İğnesinde Düzensiz Hareket

Yukarıdaki noktaya ek olarak, devir göstergesindeki düzensiz hareket de hatalı bir yakıt enjektörünün sonucudur. Çok fazla hızlanmadığınız halde RPM ibrenizin yukarı çıktığını fark ederseniz enjektör bozulmuş olabilir.

-         Arabanın Çalışmaması

Motora yakıt girmezse tabii ki çalışmayacaktır. Bunun nedeninin arızalı bir enjektör olduğundan emin olmak için, kontağı açtığınızda gelen hafif “ZZZZ” sesine dikkat edin. Bunu duymazsanız, enjektör kesinlikle bozuktur.

 

Enjeksiyon arızası nasıl giderilir?

“Enjeksiyon arıza lambası neden yanar?” sorusundan sonra sormanız oldukça doğal olan enjeksiyon arızası; çözümü için orta düzey teknik bilgi gerektirmektedir.

Hatalı olduğu düşünülen enjektörleri çıkarmak; varsa tıkanıklık gidermek, yakıt karışımını kontrol etmek veya diğer olası problemleri çözmek için profesyonellere danışabilirsiniz.

Enjeksiyon arızası tamiri fiyatı da buna ve mevcut soruna göre değişim gösterebilir.

 

Karbüratör mü Enjeksiyon mu?

Karbüratör ve Yakıt Enjeksiyonu arasındaki farklar en sık sorulan soruların başında geliyor. Gelin bu farkları belirli maddelerde ele alalım.

-         Çok Yönlülük

Karbüratör, 1990'larda otomotiv endüstrisinden aşamalı olarak çıkarıldı, yakıt enjeksiyonu ise bu süreçte önem kazandı. Bir karbüratör dizel araçlarda kullanılamaz. Yakıt enjeksiyonu ise hem dizel hem de benzinli araçlar için elektronik ve mekanik varyasyonlarda mevcuttur.

-         Verim

Elektronik olarak kontrol edilen yakıt endüksiyonlu bir araba enjeksiyon sistemi, daha iyi performans sağlamak için silindirlere yakıt dağıtımını sürekli olarak ayarlayabilir. Bir karbüratör, doğru hava-yakıt oranını ölçemez ve değişen hava basıncı ve yakıt sıcaklığı ile mücadele eder.

-         Yakıt Ekonomisi

Bir yakıt enjeksiyon sistemi, yakıtı tam olarak doğru miktarda verir ve birkaç parametreye göre ayarlayabilir, bu da daha az yakıt israfı ve daha iyi yakıt verimliliği sağlar. Bir karbüratör, yakıt oranını motor koşullarına göre ayarlayamaz.

-         Bakım Onarım

Bir karbüratörün yakıt enjeksiyonunu geride bıraktığı tek parametre olarak sayabiliriz. Karbüratörlerin temizlenmesi ve yeniden inşa edilmesi oldukça basittir. Bir yakıt enjeksiyon sistemini onarmak, profesyonel müdahale veya hatta pahalı bir değiştirme gerektirir.