Hibrit motorların üretimi günümüzde teknolojik olarak 4’e ayrılır;
Mikro Hibrit, araçların arasında en basit teknolojiye sahip olan modeldir. Bu modelde araç trafikte fren yaptığı zaman benzin motoru kendiliğinden durur böylelikle benzin tüketimi azalır.
Mild Hibrit, elektrik motoru, benzin motorunu destekleyen yapıya sahip olup, otomatik bir şekilde benzin motorunu durdurur ve benzin tüketimini azaltır.
Full Hibrit Sınıfı, Mild Hibrit motoru ile birebir aynı özellikleri sahip olup ek olarak seyir özelliği eklenen elektrik motoruna sahip.
Plug-in Hibrit Sınıfı, diğer hibrit sınıfı özelliklerinin tamamına sahip olup, ekstra olarak dış kanallardan şarj edilebilir özelliği mevcuttur.
Araç kalkarken, harekete geçeceği sırada veya hızı düşükken elektrik motorunu kullanmaktadır.
Araç seyir halindeyken, bu durumda daha fazla güce ihtiyacı vardır ve benzin ile elektrikli motor beraber çalışarak performansı maksimum seviyeye çıkarır.
Araç yavaşlarken, frene her bastığınızda hibrit bataryası kendini otomatik olarak şarj eder.
Araç dururken, benzin ve elektrik motoru durur, böylelikle yoğun trafik durumlarında yakıt tasarrufu sağlar.
Hibrit motorlu araçlar, diğerlerine göre yakıt tasarrufunu maksimum düzeyde tutmaktadır. Ayrıca elektrikli motordan güç aldığı için, standart motorlar gibi büyük bir motora ihtiyaç duymazlar. Böylelikle araç hafifler ve düşük yakıt tüketimi ile yüksek performans sergiler.
Elektrik enerjisinin çok daha verimli kullanıldığı bu motor, benzinli motorlara göre %40 - %50 daha verimli çalışmaktadır. Çevreci olmasıyla bilinen hibrit otomobillerin en büyük farkı, herhangi bir aparata gerek duymaksızın frene basıldığında şarj oluyor olmasıdır.
En büyük avantajı finansal açıdan sağlayan hibrit otomobiller, çevre dostu motor olup, fosil yakıtlara daha az bağımlılık duyarlar. Bu sayede petrol fiyatlarının düşmesinde etkisi olacağı ön görülür. Yakıt tüketiminde oldukça hesaplı olan bu otomobiller, daha az enerji harcamaları için daha hafif malzemeden üretilirler. İkinci el piyasasında da değerlerini korurlar.
Dezavantajları ise diğer araçlara nazaran daha az güçlülerdir. Buna bağlı olarak da şehir içinde daha çok tercih edilirler. Mevcut teknoloji ile çok verimli olamamaktadırlar. Bakım aşamasında benzin motorlarına göre biraz daha maliyetlidirler.