REDÜKTÖR NEDİR?

23/5/2022

Araçların içindeki her bir parçanın kendisine has; diğer ekipmanlarının tamamlayamadığı görevi bulunmaktadır. Redüktör de bu önemli parçalardan biridir. Herhangi bir motorun çıkışına bağlanarak motorun çalışmasını yavaşlatmak, kontrollü yönetim için kullanılır. Motorla çalışan bir çok makine ve araçta redüktör bulunur. Peki Redüktör tam anlamıyla nedir? Redüktörün motordaki önemi nedir? Redüktöre dair merak ettiğiniz tüm bilgileri bu yazıda bir araya getirdik.




Redüktör Ne Anlama Gelir?


Mekanik bir redüktör, çeşitli makinelerin ihtiyaçlarını karşılamak için hızı azaltmak ve torku artırmak için kullanılan, ana güç kaynağı ile çalışan makine arasında bağımsız bir kapalı iletim cihazıdır.


Endüstriyel imalat için, redüktörün ana işlevi, bir makinenin çalışmasını yavaşlatmak, yani makinelerin hızını azaltmaktır. Hızı azaltmak sırayla torku arttırır. Elektrik motorları, içten yanmalı motorlar ve diğer yüksek hızlı güç kaynakları ile birlikte kullanılır. Üzerinde az sayıda diş bulunan bir dişli bulunan giriş mili, üzerinde daha fazla sayıda diş bulunan çıkış milinin üzerine bir dişli ile iç içedir. Giriş mili yüksek hızda döndüğünde, hareket daha yavaş dönen çıkış miline aktarılır.


Redüktör Ne İşe Yarar?



Redüktörün çok çeşitli endüstriyel uygulamaları vardır. Redüktör, torku yavaşlatmak ve arttırmak için kullanılır, bu nedenle hız ve tork dönüştürme ekipmanlarında yaygın olarak kullanılır. Örneğin, dişli redüktörleri araçlardan, gemilerden, otomobillerden, lokomotiflerden ve inşaatta kullanılan ağır makinelerden neredeyse her tür mekanik şanzıman sisteminde görülebilir. Aynı zamanda, işleme makineleri ve otomatik üretim ekipmanları gibi makine endüstrisinde ve ayrıca yaygın ev aletleri, saatler ve saatler için kullanılır.


Redüktörün Kullanıldığı Alanlar Hangileridir?


  • Vinçler 

  • Konveyörler

  • Mikserler 

  • Taşıyıcılar

  • Değirmenler

  • Kırıcılar 



Bir Redüktörün Çalışma Prensibi Nedir?


Redüktör bir tür şanzımandır. Prensip, bir makine cihazının dönüş hızını azaltmak için elektrik motorunu, içten yanmalı motoru veya diğer yüksek hızlı güç kaynağını bir dişli mekanizması aracılığıyla devreye sokmaktır. Büyük dişlideki diş sayısının küçük dişlideki sayıya oranı redüksiyon oranıdır (aktarım oranı).


Redüktör, sonsuz dişli, sikloid dişliler, planet dişliler vb. gibi çeşitli dişlilerden herhangi birinden oluşabilir ve genellikle bir tür sert kasa içine alınır. Dişli şekli silindirik dişliler, konik dişliler ve konik silindirik dişlilere ayrılabilir. Şanzıman düzenlemesi, genleşme tipi, düz akışlı ve ortak girişli şaft redüktörlerine ayrılabilir. Redüktörler ayrıca iletim kademelerinin sayısına göre tek kademeli ve çok kademeli redüktörler olarak ikiye ayrılabilir.


Dişli Motor ve Redüktör Arasındaki Fark Nedir?


Dişli redüksiyon motorları ve dişli motorlar olarak da bilinen redüksiyon motorları modüler kombinasyonlardır. Bir motor ve bir redüktörü birleştirirler.


Elektrik motorları, genellikle motordaki kutup sayısına karşılık gelen değişen hızlara sahiptir. Örneğin, 60 Hz güç kaynağı kullanan 4 kutuplu bir motorun çıkış hızı 1800rpm civarında, 6 kutuplu 1200rpm civarında, 8 kutuplu ise 900rpm civarında çalışacaktır. Kutup sayısı fazla olan motorlar daha pahalıdır, daha yavaş çalışır ve daha yüksek torka sahiptir. Yaygın motorlar genellikle 4 kutup kullandığından, daha fazla kutuplu daha pahalı bir motor satın almak yerine, daha fazla kutuplu bir motorun aynı hız ve torkunu elde etmek için 4 kutuplu motor bir redüktör ile birlikte kullanılabilir. Bu amaçla kullanılan redüktörler genellikle nispeten küçüktür.


Redüktör vs. Şanzıman: Hangisi Daha İyi?



Hız düşürücüye karşı vites kutusuna bakıldığında genellikle tek fark terminolojidir. Bunun nedeni, tüm hız düşürücülerin dişli kutusu olmasıdır. Ancak, tüm dişli kutuları hız düşürücü değildir. Bu biraz karmaşık gelebilir, ancak aslında oldukça basittir.


Hız düşürücüler, bir motor ile bir makine parçası arasındaki dişli trenleridir. Hız düşürücünün amacı, bu iki uç nokta arasında iletilen rpm'yi azaltmaktır. Hız düşürücüler motorun (giriş) oluşturduğu torku alır ve çarpar. İkincisi, hız düşürücüler, adından da anlaşılacağı gibi, çıktının doğru hız olması için girişin hızını (rpm çıktısını) azaltır.


"Dişli kutusu" terimi, bir motor ile bir makine parçası arasındaki dişli takımı için genel bir terimdir. Bu nedenle, tüm hız düşürücüler dişli kutularıdır.


Ancak, tüm dişli kutuları giriş hızını düşürmez. Yaygın olmasa da, dişli kutuları girişin hızını artırmak için gerçekten kullanılabilir. Açık farkla en yaygın dişli kutusu türü hız düşürücülerdir, ancak tüm dişli kutularının hız düşürücü olduğunu söylemek doğru olmaz.




Redüktör Kullanmanın Faydaları Nelerdir?


Bazı işler için yüksek tork gerekiyorsa, motorun boyutunu artırmanız veya daha yüksek akım kullanan bir motor kullanmanız gerekebilir. Bu, sistemin genel maliyetini artıracaktır. Motorun boyutu da daha büyük olacak ve ekipman için alan gereksinimi artacaktır. Ancak bir redüktör kullanılıyorsa, daha büyük bir motora yatırım yapmaya gerek kalmadan ve sistemin boyutunda yalnızca küçük bir artışla tork artırılabilir.


Yaygın Redüktör Türleri Nelerdir?


Tek kademeli silindirik dişli redüktörü:

Tek kademeli silindirik dişli redüktörü, 3~5:1 redüksiyon oranı için uygundur. Dişli dişleri düz, sarmal veya balıksırtı şeklinde olabilir. Dişli kutusu genellikle dökme demir veya kaynaklı çelik plakalardan yapılır. Makaralı yataklar yaygın olarak kullanılır ve kaymalı yataklar yalnızca ağır yükler veya aşırı yüksek hızlar için kullanılır.


İki kademeli silindirik dişli redüktörü:

İki kademeli silindirik dişli redüktörleri üç tipe ayrılır: genleşme tipi silindirik dişli redüktörü, ayrık tip silindirik dişli redüktörü ve koaksiyel tip silindirik dişli redüktörü ve 8-40 redüksiyon oranlarına uygundur.


Genişletme stili: Uzun şaftlı yüksek hızlı veya düşük hızlı helisel dişliler. Tork giriş ve çıkış uçları, dişli kavrama alanından uzakta olduğundan ve dişlinin yatağa göre asimetrik düzenlenmesi nedeniyle, milin bükülmesi ve deformasyonu nedeniyle diş genişliği boyunca eşit olmayan yük dağılımı vardır. Dişlilerdeki düzensiz dağılımı azaltmak için mil için yüksek rijitlik gereklidir. Basit bir yapı en yaygın olarak kullanılır.

Mahmuz tipi: Genellikle yüksek hızlı uygulamalar için kullanılır. Dişliler simetrik olarak düzenlendiğinden, dişli ve yatak üzerindeki kuvvetin büyük olacağı yerlerde kullanılabilirler. Şaft üzerindeki toplam eksenel kuvveti küçültmek için, iki çift dişlinin sarmal yönleri zıt olmalıdır. Bu yapı daha karmaşıktır ve genellikle yüksek güç ve değişken yüklerin olduğu yerlerde kullanılır.


Koaksiyel tip: Redüktörün eksenel boyutu daha büyüktür, ara mil daha uzundur ve sertlik zayıftır. İki büyük dişlinin yağa daldırma derinlikleri benzer olduğunda, yüksek hızlı dişlilerin yük taşıma kapasitesi tam olarak kullanılamaz. Bu dişliler genellikle giriş ve çıkış millerinin eş eksenli olduğu yerlerde kullanılır.

Tek kademeli konik dişli redüktörü:

Tek kademeli konik dişli redüktör, 2~4:1 redüksiyon oranı için uygundur. Gerekli olan konik dişli boyutunu düşük tutmak ve yük transferini kolaylaştırmak için şanzıman oranı çok büyük olmamalıdır. Konik dişli redüktörler, iki eksenin dik olarak kesiştiği şanzımanlarda kullanılır.




Konik ve silindirik dişli redüktörü:

Konik ve silindirik dişli redüktörler 8-15:1 redüksiyon oranlarına uygundur. Bu dişliler, küçük boyutlu konik dişlilerin kullanıldığı yüksek hızlı uygulamalar için en iyi sonucu verir. Konik dişliler düz veya kavisli dişlere sahip olabilir. Silindirik dişliler genellikle, konik dişlilerin eksenel kuvvetinin bir kısmını dengeleyebilen helisel dişlerle yapılır.


Sonsuz dişli redüktörü:

Esas olarak silindirik sonsuz dişli redüktörleri, ark toroidal sonsuz dişli redüktörleri, konik sonsuz dişli redüktörleri ve sonsuz dişli redüktörleri vardır ve bunlar arasında en çok kullanılan silindirik sonsuz dişli redüktörleridir.


Planet dişli redüktörü:

Planet dişli redüktörünün (planet redüktör) yapısı nedeniyle, minimum tek kademeli redüksiyon 3'tür ve maksimum genellikle 10'u geçmez. Ortak redüksiyon oranı 3/4/5/6/8/10'dur ve redüktörün kademe sayısı genellikle 3'ü geçmez, ancak bazıları büyüktür. İndirgeme oranı özel redüktörünün 4 azaltma seviyesi vardır.



Redüksiyon Şanzıman Nedir?


Redüksiyon dişli kutusu, motorun çıkış hızını azaltmak için kullanılan mekanik bir cihazdır. Çıkış hızını azaltarak milin çıkış torkunu arttırır. Redüksiyon dişli kutusu, motorun çıkış milinin dönüşünü, pervaneyi çalıştırmak için gereken hıza dönüştürür.


Redüksiyon dişli kutusu ayrıca hız düşürücü veya tork çarpanı olarak da bilinir. Sürücü motorunu sürülen yüke bağlar. Hız düşürücü veya redüksiyon dişli kutusu, makine ile motor arasındaki dişli takımı gibi basit bir yapıya sahiptir.


Redüksiyon dişli kutuları, şaftın devri başına torku iyileştirmek için en yaygın olarak farklı motor tiplerinde kullanılır. Herhangi bir arabadaki vites kutusu, azaltma tahrikinin yaygın bir örneğidir.



Birkaç tür hız düşürücü farklı bileşenler arasında dişli çarkları gibi davranır, ancak karmaşıklığa rağmen yavaş hareket mümkündür. Çünkü giriş bölümü çıkış bölümünden daha az dişe sahiptir; çıkış dişlisinin hareketini yavaşlatır, tork ve rpm'i azaltır. Bu dişlileri ayrıca giriş hızını, çıkış hızını ve torku izlemek için de kullanabilirsiniz.