Tüm sürücülerin, arabadaki vites kutusunun ne için kullanıldığını hemen hemen bildiğini varsayıyoruz - ancak muhtemelen gerçekte nasıl çalıştığını bilen herkes oldukça az. Ayrıca şanzımanın birçok farklı çeşidi ve versiyonu vardır. Daha fazlasını öğrenmek için rehberimizi okumaya devam edebilirsiniz!
Şanzıman, aracınızın temel bir parçasıdır. Doğrudan motora monte edilir ve motorun yanma gücünü tekerlekleri hareket ettiren momentuma dönüştürür.
Verimli sürüşten şanzıman sorumludur. Vites değiştirerek, motorun aşırı yüklenmemesi ve yakıt tüketiminin azalması için RPM'lerin (Dakikadaki Devir) düşük tutulmasını sağlarsınız. Şanzıman, hem hızı hem de momentumu güce dönüştürmekten sorumludur ve daha sonra tüm arabayı hareket ettirir ve asıl amacı, en iyi miktarda güç elde ederken yakıt tüketimini azaltarak motoru mümkün olduğunca verimli hale getirmektir.
Şanzıman, motordan gelen gücü, kardan mili ve aks boyunca tekerleklere ileterek çalışır ve aracı sürmenizi sağlar.
Tüm bunları, sürücü tarafından otomatik veya manuel olarak seçilen vitesleri ve vites oranlarını kullanarak yapar.
Düz şanzımanlı bir arabada, debriyaj motor ve şanzıman arasında köprü oluşturacak, böylece debriyaj pedalına bastığınızda vites değiştirebileceksiniz. Otomatik şanzımanda bu tamamen otomatik olarak gerçekleşir.
Servis el kitabınızda şanzımanınızdaki yağın ne zaman değiştirileceğini görebilirsiniz. Herhangi bir araç bakımının ayrılmaz bir parçasıdır ve genellikle bir servis incelemesine dahil edilir. Küçük şeyler bile şanzımana büyük zarar verebilir. Bu nedenle, eskisinden farklı davrandığını fark ederseniz zaman kaybetmeden tamircinize danışmanız gerekir.
Bir araba satın almakla karşı karşıyaysanız, ne tür bir şanzıman seçmeniz gerektiğini düşünmek iyi bir fikir olabilir. Çünkü bu bazı araba sınıflarında bir seçenektir ve önemli bir özelliktir.
Bu yazıda, doğru kararı verebilmeniz için şanzıman çeşitlerinden bahsederek size yardımcı olacağız. Ayrıca modern otomobillerde bulunan birçok dişli kutusu tipine ve bunların nasıl çalıştığına dair genel bir bakış edinmenize de yardımcı olacağız.
Düz şanzımanlı bir araçta, araç sürücüsünün geçiş yaptığı 5 veya 6 ileri ve 1 geri vites bulunurken, otomatik şanzımanlı araçlarda gerekli vites değişimlerini otomatik olarak gerçekleştirir.
Otomatik şanzımanlı bir araba kullanmanın faydaları, elbette, vites değiştirmek zorunda kalmamanızdır. Özellikle kuyruklarda sürerken, otomatik şanzımana sahip olmak inanılmaz güzel gelebilir zira vites değiştirmeye konsantre olmanıza gerek yoktur.
Ancak manuel şanzımanlı bir araba satın alırsanız, vites değişiminde kontrol ve kavrama hissinin keyfine varacaksınız.
"Sıradan" otomatik şanzıman, vites kutusunda elektronik olarak kontrol edilir ve bir hidrolik sistem üzerinde çalışır. Ve şanzıman, otomobilin devirleri değiştiğinde yeni bir vitese geçmek üzere tasarlandığından, otomatik şanzıman ile yakıt ekonomisinin de iyi olduğu anlamına gelir.
Adından da anlaşılacağı gibi, arabanın sürücüsünün manuel olarak vites değiştirmesi gerekmemektedir. Vites kolunun en yaygın ayarları park için P, geri için R, boş için N ve sürüş için D'dir.
Otomatik vites kutuları genellikle, dişlilerin ortasında, gücü motordan ileten büyük bir dişli çark - “Planet Dişli” olacak şekilde tasarlanmıştır. Dişli çarkın çevresinde, gezegen dişlileri (güneşin etrafındaki gezegenler gibi) adı verilen bir dizi küçük dişli bulunur. Farklı boyutları vardır ve ayrıca birbirine bağlanabilir ve ayrılabilirler. Ve onları çevreleyen, gücü gezegen dişlilerinden ileten ve daha sonra gücü tekerleklere aktaran başka bir büyük dişli çarktır.
Vites geçişleri, çeşitli planet dişliler arasındaki akıcı bir geçişte meydana gelir ve bu da, manuel viteslerle debriyajdan ayrılmanız ve kavramanız gerektiğinden daha yumuşak ve sessiz sürüşü sağlar.
Birçok araba, örn. Ford, Power Shift adlı bir otomatik şanzıman versiyonuna sahiptir. Bu, viteslerin gaz pedalındaki basınca daha iyi tepki vermesini ve ardından daha iyi bir kavrama elde etmesini sağlayarak çalışır - bu nedenle, hıza sert basarsanız, araba nispeten daha iyi ve daha hızlı hızlanabilir.
Ayrıca piyasada CVT (Sürekli Değişken Şanzıman) şanzıman bulunmaktadır. Hıza ve devirlere bağlı olarak iki tambur arasında ayarlanan tek bir zincir veya kayışa sahip olması ile karakterize edilir.
Aracın tam otomatik şanzımanının düzenli bakımını hatırlamak önemlidir. Bunun nedeni, vites kutusunun, debriyajın daha fazla aşınmaya maruz kaldığı manuel vites kutularına göre doğrudan hasara ve zamanla aşınmaya daha yatkın olmasıdır. Servis muayenesi için tam otomatik şanzıman, şanzıman yağındaki tortulardan ve aşınmaya bağlı diğer kirleticilerden temizlenmelidir.
Yarı otomatik şanzımanda, debriyaj hala şanzımanın bir parçasıdır (ancak debriyaj pedalı değil), sistem vites değişikliklerini otomatik olarak korur.
Yarı otomatik şanzımanın pratikte nasıl çalıştığı arabadan arabaya çok farklı olabilir. Bazı otomobillerde vites değiştirirken hiçbir şey yapmadan işi sizin yerinize motor ve elektronik aksamın yapmasına izin verebilirsiniz.
Diğerlerinde, vitesi yükseltmek veya düşürmek istediğinizde motora "söylemeniz" gerekir. Vites kolunu istediğiniz yöne itersiniz ve ardından elektronik vites sizin için vites değiştirir. Asıl değişiklik, sözde "aktüatör"de yapılır.
Son olarak, diğer arabalar size tamamen eller serbest mi yoksa vites değiştirmek için vites kolunu mu kullanmak istediğinizi kendiniz seçme seçeneği sunar.
Finansal açıdan, yarı otomatik şanzımanlı bir araba satın almak, uzun vadede daha az bakım gerektirdiği için avantajlı olabilir. Tam otomatik şanzımanda bir şey kırılırsa, tamircinin onu tamir etmek için şanzımana kadar gitmesi gerekir ve bu pahalı olabilir.
Yarı otomatik vites kutularında, vites kutusundan ziyade en çok aşınmaya maruz kalan parça olan bir debriyajınız olur ve debriyajın onarımı vites kutusuna göre biraz daha ucuzdur.
En sık yarı otomatik vites kutuları ile donatılmış otomobiller Peugeot, Citroën, Volkswagen, Audi, Škoda ve Seat'tir. Elbette her markanın kendi şanzıman tasarımı olabilir ama bunlar yarı otomatik sistemi en sık kullanan popüler otomobil markalarıdır.
DSG şanzıman, bir bakıma manuel ve otomatik vites arasında bir karışımdır, çünkü arabada bir debriyaj vardır. Bu, diğer tam otomatik şanzımanlardan farklıdır. Debriyaj pedalı yoktur, ancak debriyajın işlevi, kolay ve hızlı vites değişimi sağlayan çift debriyajda korunur.
Bu vites kutusu çoğunlukla Audi, Škoda ve Volkswagen otomobillerinde ve dolayısıyla genellikle daha büyük Alman araç filosunda bulunur.
DSG dişli kutusuyla ilgili temel konu, bakımında daha dikkatli olmanız gerektiğidir. DSG şanzıman servisini almazsanız ve şanzıman yağını ve yağ filtresini mutlaka değiştirin, düz şanzımanlara göre sadece nispeten kısa bir süre dayanabilir. Dişli kutusundaki dişliler aşınmaya bağlı toz ve tortulardan etkilenebileceğinden, tercihen her 38.000 km'de bir servis muayenesi yaptırmalısınız.
Bazı otomobillerde, adından da anlaşılacağı gibi, vitesi artırırken veya azaltırken her vitesi geçmeniz gereken sıralı bir vites kutusu da bulunur. Bu nedenle vitesleri bir çift dişli çark üzerinde sırayla değiştirirsiniz ve düz vites kutusunun aksine, yalnızca mevcut vitesten önce veya sonra gelen bir vitese geçebilirsiniz. Bunun nedeni, manuel şanzımandan bildiğiniz H formatının aksine viteslerin "sırada" olmasıdır. Son olarak avantajı, vitesler arasında daha hızlı geçiş yapabilmeniz ve daha hızlı hızlanma elde edebilmenizdir, bu nedenle sıralı şanzıman birçok yarış arabasında bulunur.
Son zamanlarda Hyundai, hibrit otomobillerde şanzımanın geliştirilmiş bir versiyonunu geliştirdi. Hibrit otomobil, hem benzinli hem de elektrik motoruna sahip olması bakımından özeldir. Bu arabanın en büyük avantajı, sıradan benzinli arabaların en yüksek yakıt tüketimine sahip olduğu zamanlarda - özellikle kalkış ve hızlanma sırasında - elektrik motorunu kullanmasıdır.
Başka bir deyişle: Yakıt tüketimi en yüksek olduğunda hibrit otomobil elektrik motorunu kullanır. Bu gerçekten iyi bir yakıt ekonomisi sağlar ve aynı zamanda çevre için de iyidir.
Bu, vites değiştirme hızını düzene sokarak momentumu ve tekerleklere güç aktarımını optimize eden Hassas Vites Kontrolü olarak da bilinen ASC tarafından yapılır. Bu, elektrik motorundaki dişli kutusundaki devirleri algılayan ve daha sonra elektrik motoruyla senkronize olan bir sensör tarafından gerçekleştirilir. Bu, vites değiştirildiğinde devreye girer. Bu şekilde, elektrik motorunun vardiya boyunca otomobilin devirlerini yüksek tuttuğu daha yumuşak vites geçişi sayesinde enerji kayıpları %30'a kadar önlenir. Vites değiştirme süresi 500 milisaniyeden 350 milisaniyeye düşürülür ve şanzımandaki sürtünme daha azdır - bu da dayanıklılığı artırır.