Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için, günlerin çoğu trafikte geçmektedir. Bir yerlere yetişme telaşı, şehrin kalabalığı ve yoğunlaşan trafik, beraberinde bazı riskleri de getirmektedir. Tüm bu risklerin önüne geçilmesi adına Karayolları Trafik Kanunu tarafından ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Trafikte sürücüler tarafından ciddiye alınması için ceza konusunda herhangi bir tolerans sağlanmamaktadır. Bu noktada hem sizin hem de diğer yolcu ve sürücülerin can sağlığı göz önünde bulunduruluyor. Can ve mal kaybı yaşamamak adına trafikte dikkatli olmak en önem vermeniz gereken kısım olacaktır. Trafikte cezaya tabi tutulacak birden fazla kural vardır. Bunları tek tek inceleyelim.
Alkollü bir şekilde araç kullanmak, hem size hem de trafikte diğer sürücülere ciddi zarar verebilmektedir.Bir anda oluşabilecek dalgınlıkla büyük boyutlarda kazalar meydana gelebilir. Buna bağlı olarak trafikte alınan en yüksek ceza alkollü araç kullanımından gelmektedir. Hatta promil limitleri aşıldığında süreç kamu davalarına kadar gidebilmektedir. Kendiniz ve çevrenizdeki sürücülerin can sağlığı için alkollüyken araç kullanmamanız gerekmektedir.
İnsanlarda olduğu gibi araçlarda da düzenlenmiş aralıklarla yapılması gereken muayeneler vardır. Yaşı büyük olan ve arıza meydana gelebilecek olan araçlar, yollarda büyük kazalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle motorlu taşıtın cinsine göre belirlenmiş olan aralıklarda araç muayenesinin yapılması gerekir. Bu sayede aracın güvenli bir şekilde trafikte yer alacağı somut bir evrakla da kanıtlanmış olacaktır. Muayenesi olmayan araçla yola çıkmak tarafınıza trafik cezası kesilmesine neden olur. Ceza sonrası 1 hafta içerisinde aracın muayenesi yapılmazsa aracınız bağlanmaktadır.
Karayollarında trafik akış ve düzeni trafik ışıkları sayesinde sağlanmaktadır. Hem yayalar hem de sürücüler için organize bir düzen sağlayan bu kuralı ihlal etmeniz, can kaybına sebep olabilir. Kırmızı ışıkta geçmeniz, farklı bir sürücü ya da yayanın yol hakkını ihlal etmenize ve dolayısıyla aynı anda aynı yolda birden fazla yolcu olması büyük bir çarpışmaya zemin hazırlar. Trafik ışığı ihlali yapmış olan yolcuya ise trafik cezası kesilir. Aynı nedenle üç ya da daha fazla ışık ihlali cezası yemeniz ehliyetinizin alınmasına sebep olabilir.
Hız sınırının aşılması aracın hakimiyetini zorlaştırır ve en ufak bir dikkat kaybı can alıcı kazalara sebebiyet verir. Türkiye’de meydana gelen kazaların büyük oranı hız sınırı aşımından kaynaklanır. Boş yol, güçlü araba gibi bahaneler yolda her ne kadar cesaret verse de, birkaç metre ilerisi farklı sonuçların başlangıcı olabilir. Caydırmak ve olumsuz hallerin önüne geçmek amacıyla hız sınırı aşımı trafik cezasına tabi tutulur.
Büyük olan trafik cezalarını sıraladık. Bunların yanı sıra kurallara dahil olan fakat gözden kaçırılan önemli detaylar da mevcut. Trafikte seyir halindeyken telefonla ilgilenmek, geçiş üstünlüğünün yayalarda olduğu noktalarda yaya hakkını ihlal etmek bunlara örnektir.
Trafik kurallarına ve trafik cezalarına hakim olmak sizi yalnızca maddi olarak korumaz. Can sağlığınızı güvende tutar. Kurallar auygun bir şekilde trafiğe çıkmanız size güvenilir ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşatır. Hem kendi güvenliğiniz hem de çevrenizin güvenliği için kurallara uymalısınız. Keyifli sürüşler dileriz! :)