Trafik İşaretleri: Trafik Levhaları Rehberi ve Anlamları

21/6/2022

İster sürücü sınavına çalışıyor olun, ister hatırlamadığınız alışılmadık bir trafik işareti görmüş olun; trafik işaretlerinin anlamlarına kendinizi alıştırmak her zaman iyi bir fikirdir. Trafik işaretlerini tanımak ve anlamlarını bilmek, sürücülerin güvenli sürüş kararlarını daha hızlı ve daha kolay almasına yardımcı olabilir.


Trafik Tabelaları Kaça Ayrılmaktadır?


"Tırafik levhaları" veya "trafik levhaları"... Yazımından daha önemli olan şey kuşkusuz ki trafikte işaretlerin doğru anlamlarını bilebilmek. Trafik işaretleri yolun kenarında veya üstünde bulunur. Trafiğin güvenli ve sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için yolda nasıl davranmamız gerektiğine dair talimatlar veren trafik işaretlerini herkes bilmelidir. Trafik levhaları ve anlamlarını daha iyi anlamak için bilmeniz gereken kategoriler...


  • Tehlike Uyarı İşaretleri

Trafik işaretlerinin önemli kategorilerinden biri olan uyarı işaretleri, yol kullanıcılarını potansiyel olarak tehlikeli bir trafik durumuna karşı uyarmak için yerleştirilmiştir. Türkiye'deki uyarı işaretleri, potansiyel tehlikeyi bildirmek için genellikle kırmızı veya sarıdır. Önünüzdeki olası tehlikelere karşı sizi uyarmak için tasarlandıkları için trafikteki tüm uyarı işaretlerini dikkate almalısınız.


Bilmeniz gereken bir kaç popüler trafik uyarı işaretini açıklamak gerekirse: 


  • Tehlikeli Eğim İniş (T-3a): Eğimli iniş tehlikesini vurgulayan bu tabelayı gördüğünüzde hızınızı azaltmalısınız.


  • Sağa Tehlikeli Viraj (T-1a): Eğer bu tabelayı gördüyseniz; birazdan yolun sağında tehlikeli bir viraj göreceğiniz ve hızınızı yavaşlatmanız gerektiği anlamına geliyor.


  • Sola Tehlikeli Viraj (T-1b): Bu tabelada ise yolun solunda tehlikeli bir virajın sizi beklediğiniz ve hızınızı azaltmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.




  • Türkiye'de Bilgi Yol İşaretleri


Bilgi levhaları Türkiye'de en sık kullanılan trafik levhalarıdır ve genellikle araba kullanıcılarına kullandıkları yol hakkında genel bilgi sağlamak için her türlü yol üzerinde kullanılır. 112 adet işaret ile trafik levhaları arasındaki en kalabalık kategori olan trafik bilgi işaretleri; sürücüler için navigasyon görevi de görüyor.


Bilgi işaretleri aşağıdaki gruplara ayrılır:

  1. Kavs¸ak o¨ncesi yo¨n levhaları 

  2. Digˆer yo¨n levhaları 

  3. Yer ve sınır levhaları

  4. Meskun mahal isim levhaları 

  5. Cogˆrafi bilgi levhaları

  6. Karayolları tes¸kilatına ait bilgi levhaları 

  7. Uzaklık levhaları

  8. Digˆer bilgi levhaları 

  • Trafik Tanzim İşaretleri

Tanzim yani düzenleme anlamı taşıyan bu trafik levhaları; sürücüleri bilgilendirme amacı taşımaktadır. 69 adet trafik tanzim işaretinin en sık karşılaşılanları arasında dur işareti başta olmak üzere yol ver, girişi olmayan yol ve hız sınır tabelaları gösterilebilir. Tanzim işaretleri üçe ayrılmaktadır: 


  1. O¨ncelik bildiren trafik is¸aret levhaları

Türkiye'de öncelikli yol işaretleri, kavşakta/yolda kimin önceliğe sahip olduğunu netleştirmek için tasarlanmıştır. 


2- Yasaklama ve kısıtlama bildiren trafik is¸aret levhaları 

Türkiye'deki yasak yol işaretleri, Türkiye'deki tüm yol türlerinde, genellikle belirli araç türlerini ve u dönüşleri yasaklamak veya maksimum hızları ayarlamak gibi belirli manevraları kısıtlamak için kullanılmaktadır.

3 - Mecburiyet bildiren trafik is¸aret levhaları 

Türkiye'deki zorunlu yol işaretleri, belirli bir görevi yerine getirmeniz gereken yerlerde          kullanılır, bunlar öneri, bilgi veya tavsiye işaretleri değildir, uyulması gerekir ve bu nedenle Türkiye'de bilmeniz gereken tartışmasız en önemli yol işaretleridir. .



  • Durma ve Park Etme I·s¸aretleri 

Trafikteki sürücünün aracını durduracağı veya park edeceği yerlerin düzenini sağlamakla yükümlüdür. Kırmızı renk çerçeveye mavi zemin renkli olan bu tabelaların anlamları; durma veya park etme yasağını temsil etmektedir.


  • Yapım Bakım Onarım I·s¸aretleri 

Bu trafik levhaları; sürücülere şerit düzenleme veya çalışmanın çeşidini haber vermekle yükümlüdür. Genelde sarı zemin kullanılan bu trafik tabelaları; Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Yapım, Bakım ve Onarım sahalarında İşaretleme Standartları Kitabındaki kriterlere uygun olarak üretilmektedir.                                   



  • Paneller 

Paneller, yukarıda bahsettiğimiz trafik işaretlerinin anlamlarını açıklamak ve bütünlemek amacıyla kullanılmaktadır.


  • Yatay İşaretleme

Trafikte levhaları arasında en ilgi çekici olanlardan biri sayılan yatay işaretleme sembolleri; sürücülere yol ve şeritlerle ilgili bilgileri aktarmaktadır. Yaya geçidi, bisiklet yolu ve şerit çizgileri; yatay işaretleme trafik levhaları arasında sayılabilir.


  • Yeni Standart Trafik İşaretleri

Trafik sıkışıklığı, tramvay durağı ve trafik elektronik denetleme gibi levhaların da arasında bulunduğu bu trafik işaretleri; sürücü ve yolcuları olası tehlikelere karşı uyarmakla yükümlüdür. 



Trafik İşaretleri ve Levhaları Neden Önemlidir?


Trafik levha anlamları, sürücülere ve diğer yol kullanıcılarına değerli bilgiler sağlar. Sizi güvende tutmak için yürürlükte olan kuralları temsil ederler ve sürücüleri ve yayalara düzeni sağlayabilecek ve kazaları azaltabilecek mesajları iletmeye yardımcı olurlar. Bunları ihmal etmek tehlikeli olabilir.


İşaretlerin çoğu, anlaşılması kolay olması ve çeşitli dilleri konuşan insanlar tarafından yorumlanabilmesi için kelimeler yerine resimlerden yararlanır. Bu nedenle, her bir resmin neyi temsil ettiğini bilmeniz ve bunları sürüşünüzü bilgilendirmek için kullanmanız önemlidir. Bunu yapmamak ciddi bir kazaya veya para cezasına neden olabilir.


Trafik Tabelalarının Renkleri: Mavi Trafik Levhaları Ne Anlama Gelir?


Trafik levhalarının hepsi adları dışında renkleriyle de anlam taşımaktadır. Trafik tanzim işaretleri arasında yer alan ve uyulması gereken kuralları bildiren trafik işaretleri mavi renk de yer almaktadır. DUR trafik levhası gibi dikkat çekmesi gereken tabelalar ise kırmızıdır.






Neden Çocuklarınıza Yol İşaretlerini Öğretmelisiniz?

Çocuklarınız henüz araba kullanacak yaşta olmasalar bile, etraflarındaki trafik işaretlerini nasıl tanıyacaklarını ve yorumlayacaklarını bilmeleri önemlidir. Birçok işaret sadece sürücüler için değil yayalar için de geçerlidir. Çocuklarınıza, okullarının ve oyun alanlarının yakınında bulunan işaretlerin yanı sıra dur ve yaya geçidi işaretlerinin nasıl göründüğünü öğretin. Arabalara ve diğer araçlara saygı göstermeleri ve daima sağa sola bakmaları gerekir.



Trafik Levhalarının Özellikleri


Trafik işaretleri, olası tehlikelere karşı gerekli bilgileri ve uyarıları sağlamak üzere tasarlandıklarından, sürücülerin ve yayaların yolda güvenliğini sağlamanın önemli bir parçasıdır.

Oldukça önemli olan trafik levhalarının ortak özellikleri ise onları her yerde kolay bir şekilde tanımanızı ve hafızanızda yer edinmelerini sağlar. 


  • Sürücü ve yayaların zamanında uyarıyı alabileceği bir konumda yer almalı

  • Verilmek istenen bilgi veya uyarıya hizmet etmeli 

  • Kolay anlaşılabilir ve hafızada yer edinebilecek; başka imgelerle karşılaştırılmayacak bir görseli olmalı

  • Kolay okunabilir yazı fontu ve rengine sahip olmalı


Trafik İşaretleri ve Tabelaları Nasıl Olmalı? 


Trafik levhalarının sadece sürücülere değil yayalara da hitap etmesi gerektiği unutulmamalı. Yolda tehlike altında olabilecek; her yaş grubundan insanın görebileceği şekilde tasarlanması gereken trafik levhaları uyarı i işlevinin dışında halka farkındalık da katmaktadır. 


Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Trafik Kuralları

Kaza riskini azaltmak ve güvenli sürüşü sağlamak için araç kullanırken aşağıda belirtilen önemli trafik kurallarını uygulayabilirsiniz. Daha fazlası için Trafik İşaretleri Hakkında Yönetmelik sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

  • Her zaman emniyet kemeri takın

Trafiğin altın kuralının emniyet kemeri kullanmak olduğunu unutmayın. 

  • Dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının

Direksiyon başındayken, ana odak noktanızın sürüş olduğundan emin olun. Sürüş sırasında yüksek sesli müzik veya telefonla konuşarak dikkatinizi dağıtmayın.

  • Hız sınırlarını aşmayın

Hız sınırı koymanın amacı, araçtaki yolcuların yanı sıra yayaların güvenliğini sağlamaktır. Ayrıca, trafiğin az olduğu yollarda bile yüksek hızda araç kullanmak sürücünün kontrolünü kaybetmesine veya ani fren arızasına neden olarak kazaya neden olabilir.

  • Arabanızın bakımını düzenli olarak yapın

Arabanızın bakımını düzenli olarak yapmak çok önemlidir. Aşınmış lastikleri onarın, kırılan farlarınızı onarın, yan aynalarınızı onarın ve motor yağınızı değiştirin, aksi takdirde kazalar meydana gelebilir.

  • Trafik sinyallerini takip edin

Trafik sinyallerini takip etmemek kazalara neden olabilir. Bu da aracın hasar görmesine, bedensel yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir. Kendinizi böyle bir olaya karşı finansal olarak korumak için bir araç sigortası poliçesi satın alabilirsiniz.

  • Şerit disiplinini koruyun

Yoğun bir yolda şerit değiştirerek asla bir arabayı sollamayın. Şerit değiştirseniz bile sinyal vermeyi unutmayın.

  • Kötü havalarda dikkatli olun

Kötü havalarda araç kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Örneğin, kış aylarında yollar sisli olabilir. Bu nedenle, sürüş sırasında sis farlarınızın açık olduğundan emin olun.


  • Güvenli bir mesafeyi koruyun

Güvenli bir mesafeyi korumak, öndeki aracın ani durması durumunda tepki vermeniz için yeterli zamanı sağlayacaktır. Bu, çarpışma olasılığını azaltır ve yolcuların güvenliğini sağlar.

  • Acil durum araçlarına yol verin

Bir sürücü olarak, acil durum araçlarına yol açmak sizin sorumluluğunuzdadır. Bu nedenle, bir ambulans veya itfaiyenin geçmesi durumunda aracınızı kenara çekebilirsiniz.